13 Kasım 2009 Cuma

Yol Ayirimi Kitabi ( Kemal Tahir )

Merhabalar Saygıdeğer Ziyaretçilerimiz ;

Bu yazımızda sizlere ünlü yazar ve şair Kemal Tahir'in ölümsüz eseri Yol Ayrımı isimli kitaptan bahsetmeye çalışacağız...

Yol ayrımı kitabı 493 sayfa olup esir şehir üçlemesinin çıkarmış olduğu son kitaptır...

Esir Şehir Üçlemesinin son kitabı.Türkiye kurtulmuştur,Kamil Bey de serbesttir artık.Ancak bu serbestlik özlenen huzur ve mutluluğu getirecek midir?

Kitap Atatürk'ün Serbest Fırka'yı kurdurma çalışmalarının anlatımıyla başlıyor.Kitaptaki adıyla Selbes Fırka'nın kurulması demokratikleşme yolunda ilk adımın atılması demek.Bu adım başlarda karışıklığa yol açıyor.

Bu arada Kamil Bey ve arkadaşları beraberdir.Kamil Bey senelerdir kızı Ayşe'yi görmemiştir ve onu görme planları yapmaktadır.Eski eşi Nermin bir doktorla evlenmiştir ve Ayşe de onlarla beraber yaşamaktadır.Kamil Bey,öncelikle eski eşini ziyaret eder ve ona kızını görmek istediğini söyler.Kafasındaki esas düşünce kızının zenginliği bırakıp,yoksul babasına gerçekten isteyerek kucak açmasıdır.Ayşe babasının öldüğünü zannetmektedir.Eşi de öncelikle bir arkadaşının kızıyla görüşüp olayları alıştırarak ona anlatmasını tavsiye eder ve Kamil Bey,arkadaşı Doktor Münir'i yollar Ayşe ile görüşmeye.

Doktor Münir ile Ayşe sohbet ederler.Ayşe Kuvayi Milliyecilere hayrandır ve babasının da bu hareket içinde olduğunu öğrenince çok sevinir ve hemen onunla beraber yaşamak ister.Annesini ve evlendiği adamı bu harekete karşı olduğu için eleştirmektedir hatta.Bu arada Ramiz Bey'in eşi Fatma da ölmüştür.Oğlu Kadir de büyümüş ve delikanlı olmuştur.Ayşe'yi çok beğenmekte ve evlenmek istemektedir.Sonunda bu isteğine kavuşur da.
Bu son kitapta İhsan Bey ve Nedime Hanım'dan bahsedilmiyor.Hatta Kamil Bey'e bile çok fazla yer verilmemiş.Bu kitap, üçlemenin diğer kitaplarından bağımsız olarak okunabilir.Kurtuluş Savaşı'ndan sonra Türkiye'nin demokratik bir ülke olma yolunda başlattığı ilk adımları anlatan bir kitap olarak bilinir.

1 yorum:

  1. yazar da o zamanın egemen güçlerinin korkusundan tam olarak duygularını aktarmamış sadece okuyanların tefekkürle araştırmayla gerçekleri bulacağına inancı nedeniyle yol ayrımı koymuştur kitabının ismini..

    YanıtlaSil